Saturday, February 21, 2009

Konsten att steka ett ägg

1. Ägget ska gärna vara ekologiskt, stort och ha en riktigt gul och spänd gula. 2. Ha en bra stekpanna som inte är ojämn i botten. 3. Lägg i en bit äkta smör och låt smöret smälta och börja fräsa en aning. 4. Knäck i ägget och släng skalet i en hög båge för att landa i diskhon (stilpoäng om allt görs med en hand). 5. Skruva ner värmen en aning och låt den genomskinliga vitan bli relativt fast. 6. Strö över kryddor; allra helst svenskt havssalt, lite chili- eller paprikakrydda och nymalen svartpeppar från den stora kvarnen. 7. När nästan all vita är fast; flytta runt ägget en aning så att det får lite ombyte (säkert bra för ytan). 8. När gulan börjar stadga sig i kanterna; ta upp det och lägg bredvid två skivor rökt lax med några droppar pressad citron och nymalen svartpeppar över eller ett par krispiga skivor bacon direkt från ugnen eller stekpannan bredvid.
Extramaterial
En kompis i Kenya sade till mig att hans mamma hade lärt honom att oavsett storleken på plånboken eller mängden mat i skafferiet ska man kunna göra en god frukost genom att bara ha ägg, ett par tomtaer, en gul lök, lite kryddor och olja hemma. Finhacka löken och låt den fräsa i oljan i en gryta och bli genomskinlig, ha i de hackade tomaterna, kryddor (gärna något starkt, t ex färsk chili, och någon tesked rödvinsvinäger) och ev några matskedar vatten. Det får sedan bubbla ihop några minuter. Smaka av - det ska finnas en fin balans mellan syrlighet, hetta, sötma och sälta. Enjoy med ägg (som givetvis är stekta enligt principen ovan.)

No comments: